KOH LANTA DAG 2

(null)
Andra dagen flyttade vi till vår Bungalow (Baam Rim Lay) här på Klong Nin Beach.
 
(null)
Vi bor bokstavligt talat på stranden här.
 
(null)
Några meter bort på ett lunchställe.
 
(null)
Så vackert med allt färgstarkt pynt mot en blå himmel. 
 
(null)
I väntan på maten. 
 
(null)
Jag beställde in stekt ris med räkor. Skulle kunna äta stekt ris resten av resan.
 
(null)
Här är vår bungalow med det vita parasollet. 
 
(null)
Kvällsmiddagen bestod av stekt ris igen med räkor och bläckfisk. Galet gott.

KOH LANTA

(null)
Nu är jag och Linda i Thailand! Här ska vi vara i två veckor. Jag inleder med en bild på vår allra första skymt av havet från vårt första hotell på Klong Nin Beach på Koh Lanta. 
 
 
(null)
Första lunchen tog vi på hotellet och jag beställde kyckling i curry och kokosmjölk, så gott.
 
 
(null)
Efter lunchen tog jag en bodyscrubmassage till den här utsikten.
 
 
(null)
Första kvällsmiddagen inledde vid med en drink som intogs sittandes här på stranden.
 
 
(null)
Sedan blev en mycket god pad-thai för mig på samma plats, sittandes barfota i sanden. 
 
 
(null)
Linda beställde in sitt livs starkaste margarita.
 
 
(null)
Första solnedgången. En drömstart på första dagen på Koh Lanta i Thailand. 
 
 

FRÖKNÄCKE

(null)

Fröknäcke 1 ugnsplåt

 

Ingredienser:
2 dl vatten

0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl linfrö
0.5 dl solroskärnor
0.5 dl sesamfrö
2 msk chiafrö – valfritt
2 dl majsmjöl
0.5 dl olivolja
+ flingsalt

 

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper.

Koka upp vattnet. Rör ihop alla kärnor och fröer tillsammans med majsmjöl och olivolja. Tillsätt sedan det kokande vattnet och arbeta ihop en smidig deg.
Lägg degen på plåten och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Kavla ut degen så att den täcker hela plåten. Strö över lite flingsalt och skär i så stora bitar du önskar.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Håll koll så att det inte bränns!


SAFFRANSBISCOTTI

(null)
 
Ingredienser 
100 g smör
1 g saffran
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en  bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och  vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

GRANOLA

(null)

 

Ingredienser för en plåt:

  • 7 - 8 dl blandade gryn (dinkelflingor och havrekärnor)
  • 2 dl grovhackade nötter t ex cashew, hasselnötter, pistage, pinje- och valnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 1/2 msk rårörsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl konc äppeljuice
  • 1 dl vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl rostade kokosflarn
  • 1 dl tranbär
  • 1 dl torkade hackade äpplen
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke förutom kokosflakes, tranbär och torkade äpplen.
Rör ihop äppeljuice, vatten och rapsolja.
Blanda ordentligt med de torra ingredienserna och sprid ut på en plåt.
Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter tills det ser gyllene ut. Rör om cirka var 5:e minut så det blir en jämn rostning. Låt svalna. Blanda ner torkade rostade kokosflakes, tranbär och torkade hackade äpplen.
Förvara i en förslutningsbar burk.
 

NOUGATFYLLDA KOKOSKAKOR

(null)
 
Så lättjorda och goda krispiga kokoskakor med nougatfyllning.  Recept från Maud Onnermark.
 
Cirka 20 dubbla kakor
 
Ingredienser:
50 g smör
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 stort ägg
ca 150 g nougat

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt sockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor. Rör ner det i smöret. Rör till sist ner ägget.
3. Lägg ca 40 små teskedsstora klickar glest på plåtar med bakplåtspapper. De flyter ut väldigt mycket.
4. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills de fått fin färg. Låt kallna.
5. Hyvla tunna skivor av nougaten med en osthyvel och lägg ihop två flarn med en nougatskiva emellan.
 Låt gärna nougaten vara kyld när du ska hyvla den.
 


RSS 2.0