MASKROSMARMELAD

(null)

(null)
Ingredienser:

5 dl gula maskros kronblad
1 citron, skal och saft
1 vaniljstång
4 dl vatten
3 dl syltsocker

Instruktioner:

1. Plocka maskrosor, använd bara de gula blombladen. Lägg i värmetålig bunke.

2. Snitta vaniljstången och lägg i bland maskrosbladen.

3. Skölj citronen och riv av skalet. Spara skalet till senare, skiva citronen och lägg skivorna bland maskrosbladen.

4. Koka upp 4 dl vatten och häll över maskrosbladen och citronen.

5. Låt maskrosblandningen stå och dra tills vattnet svalnat helt ca. 40 min.

6. Sila sedan ned maskrosvattnet i en kastrull, tillsätt urskrapade vaniljfrön, syltsockret och citronskalet  och koka upp. Låt sjuda i ca 20 min. Skumma ev. av och häll upp i varma, rena glasburkar.

7. Ställ kallt så marmeladen får tjockna.

Receptet ger ca. 4 dl marmelad.

(via tallriksmodeller.blogg.se





GRÖTBRÖD

(null)

Grötbröd i långpanna, så enkelt och så gott. 

Ingredienser: 
(ca 24 bitar) 
4 dl havregryn 
8 dl mjölk
50 g jäst 
50 g rumsvarmt smör 
1 msk honung 
1 tsk salt 
Ca 8-10 dl vetemjöl 

Häll i mjölk (6 dl av 8 dl) och havregryn i en kastrull. Koka upp "gröten" och ta sedan av den från plattan. Häll i 2 dl kall mjölk (resten) och låt det svalna till ca 37 grader. Smula jästen i en köksmaskin. Häll i lite av gröten i degbunken till jästen löses upp. Ha sedan i resten av ingredienserna och häll i mjölet lite i taget. Låt maskinen jobba några minuter. Degen får vara lite kladdig men ska ändå vara smidig. Den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den nerarbetats. Låt sedan degen jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30x40cm). Lägg i degen och platta ut den så att den ligger jämnt i plåten. Dela upp degen i ca 24 bitar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i 30 min till. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min. 


RSS 2.0