SALT SMÖRKOLA MED VANILJ OCH WIENERNOUGAT

(null)
 
Salt smörkola med vanilj och wienernougat. 
 
 
SALT SMÖRKOLA MED VANILJ
 
Ingredienser:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen

 

Gör så här:

Koka samma alla ingredienser i en kastrull.
Koka kolan på medelhög värme till 123 grader.
Rör om i kolan med jämna mellanrum.
Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll den färdiga kolasmeten där i.
Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt.
Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar.
Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara svalt i en burk eller frys in.

 

 
WIENERNOUGAT
 
Ingredienser:
100 gram mjölkchoklad (eller om man hellre vill mörkchoklad 70 %)
250 gram nougat
100 gram flagad mandel
 
Gör så här:
Rosta mandelns i en torr panna, se upp så den inte blir bränd.Ställ åt sidan och låt svalna.
Börja med att smälta nougaten över ett vattenbad, och när den har smält så bryter du ner chokladen och rör tills allt har smält och blandats samman.
Vänd då ner den rostade mandeln. Häll upp i en form klädd i bakplåtspapper, ju mindre form ju tjockare blir chokladbitarna. Ställ sedan svalt.
Skär i bitar när wienernougaten är kall med en skarp kniv så att du får fina jämna bitar.
 

RÖDA VINBÄRSMUFFINS

(null)
(null)
 

Ingredienser:

2 ägg
2 dl strösocker
1 dl crème fraiche
100 g smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2-3 dl röda vinbär
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner crème fraiche och smör i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smör/äggsmeten. Vänd försiktigt ner bären.  Ställ muffinsformar i muffinsform och fyll dem till 2/3. Grädda i 200 grader 15-20 minuter.
 

JULBRÖD

(null)

Ett av mina bästa julbrödsrecept kommer från Frida Skattberg

 

Julbröd, 2 st:
 
Ingredienser:
5 dl Turkisk yoghurt
5 dl Vatten, kallt
2 Apelsiner, rivet skal
1.5 dl Sirap, mörk
2 msk Honung
8 dl Grahamsmjöl
6 dl Rågmjöl, grovt
2 dl Vetemjöl
1 msk Bikarbonat
1 msk Salt
0.5 msk Kanel, malen
0.5 msk Ingefära, malen
0.5 msk Kryddnejlika
 
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj två brödformar á 1.5 liter.
Blanda turkisk yoghurt, vatten, apelsinskal, sirap och honung i en stor bunke.
Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt de till yoghurtsmeten.
Rör ordentligt till en jämn smet.
Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Strö över lite rågmjöl.
Grädda mitt i ugnen i 1 – 1.5 h.
Stjälp upp bröden på ett avsvalningsgaller direkt.
Låt svalna helt innan du skär i dem.

RSS 2.0