GRÖTBRÖD

Grötbröd i långpanna, så enkelt och så gott.
Ingredienser:
(ca 24 bitar)
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
Häll i mjölk (6 dl av 8 dl) och havregryn i en kastrull. Koka upp "gröten" och ta sedan av den från plattan. Häll i 2 dl kall mjölk (resten) och låt det svalna till ca 37 grader. Smula jästen i en köksmaskin. Häll i lite av gröten i degbunken
till jästen löses upp. Ha sedan i resten av ingredienserna och häll i mjölet lite i taget. Låt maskinen jobba några minuter. Degen får vara lite kladdig men ska ändå vara smidig. Den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den nerarbetats.
Låt sedan degen jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30x40cm). Lägg i degen och platta ut den så att den ligger jämnt i plåten. Dela upp degen i ca 24 bitar. Strö över lite mjöl
och låt degen jäsa i 30 min till. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
Kommentarer
Trackback